Съдят турчин за незаконен ремонт на „Куршумлу джамия“ в Силистра

Крими

13-06-2016, 16:55

Снимка:

РИМ Силистра

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Ялчъндаг напуснал страната и делото срещу него ще се гледа задочно

Окръжната прокуратура в Силистра внесе в Окръжния съд обвинителен акт срещу турския гражданин А. Ялчъндаг, който наредил противозаконен ремонт на фасадата на „Куршумлу джамия”. Храмът е художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.Деянието на 57-годишния Ялчъндаг е извършено с пряк умисъл, а ремонтните дейности без разрешително са нанесли необратими щети на обявената за художествен паметник на културата още през 1979 г. джамия, която от 1983 г. е със статут и на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност, съобщават от Апелативна прокуратура във Варна.
В периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. подсъдимият наел за ремонтните работи неспециалисти, които започнали да запълват образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент, които според назначените експертизи по досъдебното производство били крайно неподходящи. Материалите се различавали по състав, плътност и цвят от оригиналния камък на джамията, построена около 1680 г. от архитект от школата на известния османски архитект Синан паша. Заради оловния купол на градежа тя била наречена „Куршумлу джамия“.
В обясненията пред разследващите подсъдимият отрекъл да е знаел за статута на джамията, но това се оборва от свидетелски показания, съобщиха от прокуратурата. Установено е, че нито районният мюфтия, нито председателят на мюсюлманското настоятелство са дали съгласие на подсъдимия да извършва строително-монтажни дейности в джамията заради статута й на паметник на културата, но въпреки това лично Ялчъндаг държал ключа на джамията и само той отключвал и заключвал молитвения дом.
По време на разследването е била взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева на подсъдимия. Въпреки това той напуснал България и сега съдебното следствие ще се води при условията на задочното производство. Предстои делото срещу турския гражданин А. Ялчъндаг да бъде насрочено за разглеждане в Силистренския окръжен съд.