Отварят Аспаруховия мост в сряда

Първият етап от ремонта приключи, днес и утре текат изпитания

Първият етап от ремонта на Аспарухов мост е приключил и движението ще бъде пуснато в сряда – 15 юни. Това обяви днес кметът Иван Портних. В момента укрепените мостове 3, 5, 1 и 7 (виж схемата) се натоварват със строителна техника и камиони, за да преминат изпитанията по натовареността му. На обекта е и лабораторията на Агенцията по пътна инфраструктура, която прави тестове на съоръжението, съобщава varnautre.bg.

Работата по два от 4-те моста ще продължи до 15 юли, но това няма да налага промяна в движението, защото укрепителните дейности ще са по носещата конструкция.

През есента ще започне ремонтът на съоръженията в посока Варна-Бургас – мостове 2, 4, 6 и 8, които трябва да приключат за 2 месеца до средата на ноември. Този ремонт няма да предизвиква сегашните задръствания заради вече ремонтираните връзки към Корабостроителницата и острова.

По-интензивна водна връзка между Аспарухово и централната част на града предвижда Общината в помощ на засегнатите от ремонтните дейности. Понтон, според кмета, няма как да бъде поставен, заради големия брой кораби, които преминават по канала.