Осъдиха рецидивисти на 4 години затвор за грабеж

Крими

14-06-2016, 12:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимите Стоян Петров от с. Лясково, обл. Смолян и Христо Гоцев от гр. Първомай на  4 години лишаване от свобода. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Наказанията ще трябва да  се  изтърпят при първоначален „строг” режим в затворническо заведение от закрит тип.
Подсъдимите Стоян Петров и Христо Гоцев бяха признати за виновни за това, че на 21.01.2016 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив в съучастие като съизвършители са отнели чужди движими вещи на обща стойност 1904 лв. от владението на Мария И. с намерение противозаконно да ги присвият, като са употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 199 ал. 1 от НК.
 Стоян Петров е осъждан многократно. Той изтърпявал наказание от две години и два месеца лишаване от свобода, но изтърпяването на това наказание било прекъснато за срок от 15 дни по здравословни причини.
Христо Гоцев изтърпял последното си наказание и на 03.01.2014 г. бил освободен от Затвора.
Двамата подсъдими се познавали отпреди. На 08.01.2016 г. се срещнали и тъй като не разполагали с финансови средства, решили да си набавят такива като извършат грабеж. Разбрали се да отнемат оборота на жена, която работела като компаньонка. Посетили интернет зала и се снабдили с номера на мобилен телефон на такава жена, обадили й се и си уговорили среща. Докато пътували към адреса, двамата подсъдими изготвили план за действие. Разбрали се първо да влезе в апартамента подсъдимият Гоцев, но под предлог, че не я харесва, да излезе и така да отвори вратата на подсъдимия Стоян Петров. Първоначално събитията се развили по план, но подсъдимият Гоцев се забавил повече от уговореното и затова подсъдимият Петров започнал да тропа по входната врата и да вика „Отворете! Полиция!”. Това изплашило пострадалата и затова тя не искала да отвари вратата, но подсъдимия Гоцев взел ключовете й и отворил на подсъдимия Петров. Той влязъл в апартамента, като държал в ръката си нож, насочил го заплашително към пострадалата и поискал да покаже къде са парите. Така двамата подсъдими отнели пари и вещи на обща стойност 1904 лв. След като напуснали адреса, бил подаден сигнал за извършения грабеж на телефон 112.
Двамата подсъдими признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и делото се разгледа по реда на „Съкратено съдебно следствие”.
  Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив.