Белгия - Италия, ето това бе страхотен мач !

Спорт

14-06-2016, 12:21

Снимка:

reuters

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Антонио Конте води 10 човека в Челси

Евро 2016: всички играят, Германия най-добре

"Скуадра адзура" с шампионска заявка на Евро 2016 още от първата среща

"Скуадра адзура" на Антонио Конте направи шампионска заявка за спечелване на Евро 2016 във Франция още с първата си среща. Италия победи Белгия с 2:0 след попадения на Емануеле Джакерини и Грациано Пеле.

Този път италианския тим излетя в разрез със своите турнирни традиции. На световни и европейски първенства Италия обикновено прави мъчителна, за своите тифози, първа фаза, и почти винаги едва се измъква от групите. За да стигне до върховете.

Този път обаче, в най-хубавия досега мач на Евро 2016,който сътвориха Италия и Белгия, възпитаниците на Конте показаха изключителен колектив и много открит футбол. Белгия отвори мача с постоянни атаки още в началото на срещата, а Италия отвръщаше с убийствени контри.


Когато удари на Найнголан и Лукаку не намериха целта, типично по италиански Бонучи хвърли пас от своята половина към Джакерини, който наказа перфектния Тибо Куртоа. В края на срещата Белгия бе тръгнала да изравнява и Грациано Пеле получи удобна топка за воле и я прати в мрежата за 2:0 за Италия.

След срещата белгийски фенове посочиха не футболистите, а техния треньор Марк Вилмотс за длъжник. Наставникът на "червените дяволи" не направи нищо за да раздвижи фланговете на своя отбор и да затормози крайните бранители на Италия. Вместо това потенциалът от линейна бързина на белгийците се разбиваше в средата на терена, където организираната халфова линия на Италия се чувстваше отлично.

На всичко отгоре Италия започна мача като аутсайдер. Тоест "скуадра" отново влезе в "лисича кожа" и изпълни плана си. От Белгия се очаква много и в следващите два мача с Ейре и Швеция. Защото този уникален белгийски отбор е призван да стигне далеч. Отпадане би било голям провал.

За сметка на това Италия, след като взе три точки от най-силния опонент Белгия, сега може да си позволи да си прави сметки и нищо чудно в срещите с Ейре и Швеция да видим някой типичен италиански хикс.

Конте спази друга италианска традиция в европейски и световни първенства. Заложи изцяло на Буфон и защитата от неговия доскорошен тим Ювентус, който той познава отлично като играч и треньор. Както и на футболисти, които в момента са в добра форма. Независимо от възрастта. Голмайсторите Джакерини и Пеле са съответно на 31 и 30 години. Но Конте правилно заложи на техния голмайсторски инстинкт.

При всички случаи, от досегашните изиграни мачове, най-силно се представиха Италия и Германия.