Трима колоездачи от „Цар Симеон 1898” в националния отбор на България за Обиколката на Сърбия

Спорт

14-06-2016, 13:31

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трима млади състезатели на пловдивския велоклуб „Цар Симеон 1898” – Велизар Фурлански, Николай Генов и Иван Алберт Ажи бяха повикани в мъжкия национален отбор на България за стартиращата днес Международна колоездачна обиколка на Сърбия.
Повиквателни за представителния ни държавен тим получиха и двамата бегачи на КК „Несебър”  – Александър Алексиев и Марио Сучев, както и разбира се, най-добрият български колоездач в момента – Николай Михайлов, който от години се състезава за континенталния полски велотим  „ССС – Полковице”.
Международната колоездачна обиколката на Сърбия ще се проведе за 56-ти път в своята история. Надпреварата стартира днес и продължава до 19 юни, като включва шест атрактивни и много интересни състезателни етапа.

Международната колоездачна обиколка на Сърбия е най-голямото състезание на тази страна и е от високия коефициент 2.2. Ползва се с реномето на най-силния колоездачен тур на Балканите и едно от най-престижните състезания в Европа.

Обиколката на Сърбия събира по традиция много елитни колоездачи от цяла Европа. Тя носи точки за световната ранглиста при мъжете.
Освен нашите национали, в тура на Сърбия ще участват също държавните тимове на Казахстан, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Унгария, Хърватска и Словения, осем проконтинентални тима, 6 други клубни чуждестранни състава, сред които и нашият  КК „Хемус 1896” – Троян, както 4 отбора от Сърбия.

Надпреварата има доста приличен награден фонд и е включена в спортния календар на международния колоездачен съюз U.C.I.
Тази година участващите отбори в нея са 21 и турът отново ще бъде в рамките на 6 състезателни дни , с обща дължина на трасето 1150 км.
В първия състезателен ден днес е предвиден кратък критериум  по улиците на Белград - по затворен маршрут, но този пробег не валиден за класирането и е повече за атракция за зрителите и като реклама на състезанието. 

Същинският старт на надпреварата е днес слебобед с общ старт от сръбската столица Белград, а първите му 144.5 км са до град Лозница. Финалът е в неделя в градчето Младеновац, като в  последния етап ще бъдат изминати общо 124 км.  
3 от 6-те специални етапа на състезанието има планирани тежки височинни изкачвания от по 15 километра, едно от които на емблечатичния местен планински връх „Авала”, с традиционни премии за катерачи и за активност.

 Ето и кои са всичките 6 етапа от тура на Сърбия:

1. етап: 14 юни, вторник: Белград - Лозница, 144,5 км

2. етап: 15 юни, сряда: Баина Баща – Прибой, 106,4 км

3. етап: 16 юни, четвъртък: Прибой - Нови Пазар, 123,6 км

4. етап: 17 юни, петък: Нови Пазар – Сокобаня, 191,4 км

5. етап: 18 юни, събота: Баня - Врънячка баня, 117.5 км

6. етап: 19 юни, неделя: Врънячка баня - Младеновац 124 км.