Можем да си върнем някои пазари от бившия СССР, вярва властта

Все още има шанс да бъдат възстановени

Има шанс за възстановяване на традиционни български пазари в бивши републики на СССР, ако компаниите ни се обединят.

Запазване на положителния ръст от 3% на БВП и през настоящата година прогнозира заместник-министър Любен Петров по време на конференция на тема: „Made in Bulgaria – предимство или недостатък”, организирана от Exporter.bg.

Заместник-министър Петров заяви, че цялото правителство си дава ясна сметка, че българският износ трябва да надвишава вноса, за да може всеки в България да живее малко по-добре. „В много от дестинациите по света, България и много български марки са достатъчно популярни. Все още в държавите от бившия СССР отидете и кажете някои знакови български марки – те предизвикват приятни емоции”, коментира Петров.

Той изтъкна, че голяма част от пазарите са изгубени, но все още има шанс те да бъдат възстановени. По думите му това може да стане, ако българските фирми работят по-активно и осигурят, освен качество и количество и ритмичност на доставките.

Заместник-министър Петров увери, че в цялата си политика Министерство на икономиката работи за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, чието състояние освен от експорта се определя и от вътрешното потребление.

„През последните години БВП е над средния за страните членки на ЕС, но за нас това не е достатъчно, ако желаем да достигнем качеството на живот и стандарта на старите европейски демокрации, ние трябва да целим много по-висок ръст от този, който имаме към момента. Тези 3% ръст на БВП са доказателство, че ние можем, ако има нормална политическа обстановка в държавата и няма сътресения”, аргументира се Петров.

Той бе категоричен, че този положителен тренд може да бъде запазен и през 2016 г. „Надявам се, че в процеса, ще можем да изчистваме всички камъчета, които стоят пред нашата българска каруца. Нарастването на делът на индустриалния сектор в БВП с 2,5% и вече е 25% също е една положителна тенденция, която смятам, че трябва да бъде насърчавана”, каза още зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Той изрази надежда през ОП „Иновации конкурентоспособност” бизнесът да може да реализира проекти, които да дадат висока добавена стойност и да внедрят иновативни решения.
Петров каза, че вече има споразумение между ЕК, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие, с което се предоставя финансов ресурс за малките и средни предприятия.

Заместник-министър Петров апелира към фирмите освен да излизат обединено на чужди пазари и да се научат да работят с финансови инструменти, тъй като към 2020 г. всички грантови схеми по оперативните програми ще приключат и тогава единственото, с което фирмите ще разполагат са финансовите инструменти.

Според него българският износ трябва да се преструктурира към експортни продукти и даде пример със съседна Румъния, в която все повече се копирали успешни марки от съседни държави.