Започват проверки заради отсечени от берачи на липов цвят дървета

Повече от 1000 дървета липа са отсечени в землищата на селата Ласкар, Ралево и Николаево

Повече от 1000 дървета липа са отсечени в землищата на селата Ласкар, Ралево и Николаево от събиращи цъфналия цвят берачи. За проблема алармира инж. Иван Мариновски, началник-сектор „Земеделие и гори” в Община Плевен, след като лично е обходил няколко от местностите, информират от пресцентъра на общината.

"По-голяма част от дърветата не са общинска собственост, намират се в частни имоти, но, при положение че става дума за тотално унищожение, е обезпокояващо”, коментира инж. Мариновски. Той обясни, че у берачите на цвят са намерени количества много над разрешените. Съгласно Закона за лечебните растения всеки има право в рамките на един ден да събира до половин килограм липов цвят в свежо състояние. За извършване на търговска дейност с липовия цвят са необходими разрешителни от собственика на масива, където ще се бере.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отбеляза, че подобни деяния се считат за престъпления, затова призова сигналите да се подават и в Районна прокуратура – Плевен. "Такова дивашко отношение към държавата ни - да вървиш с брадвата или с резачката, не би си го позволил и окупатор", каза още Спартански.

За да се пресече подобна практика, служители на сектор "Земеделие и гори" започнаха всекидневни обходи и проверки на терен. На нарушителите, хванати с набрано над допустимото количество за лични нужди липов цвят, ще се издава акт и наказателно постановление. Ако се установи сеч на липови дървета, ще се задържа техниката, с която е извършена. За помощ при проверките, които ще продължат до края на цъфтежа на липите, ще се разчита и на служители на Държавно горско стопанство – Плевен.