Заплатите на учителите ще се увеличат с 10 процента

Животът

15-06-2016, 10:35

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева

Средно с по десет процента ще се увеличат заплатите на учителите, обяви от Кърджали председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БНР. Тя уточни, че това вече е договорено с финансовия министър Владислав Горанов. В края на годината ще има и допълнителни финансови бонуси.

“По-високите заплати и финансовите стимули, са част от усилията за преодоляване на кризата в учителската професия. Водят се преговори за минимална стартова заплата на младите преподаватели“, каза Янка Такева.

Очаква се всеки висшист, който работи по специалността си, да получава гарантирана  основната заплата с 50% по-висока от над минималната работна заплата в страната. Това са малко над 600 лв.

Увеличаването на заплатите в образованието е опит за справяне с проблема с недостига на кадри.

“Учителите по природо-математическите дисциплини в България не достигат. Нямаме учители по чуждо езиково обучение. Много често се казва, че е приоритет и много кандидати във висшите училища има за педагогическите специалности. Но колегите, които завършват за бъдещи учители, не влизат в образованието. Обикновено те отиват и работят в образователните системи в чужбина“, обяснява Такева, цитирана от БНР.

 Проблемът ще бъде обсъден на Националния учителски събор тази неделя, когато се очаква да бъде подписан и колективен трудов договор. В него ще бъде отбелязано и очакваното увеличение на заплатите в образованието.