Американска компания инвестира 5 млн.лв. в Добрич

Мисия Добрич

15-06-2016, 13:31

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха новата дестилерия в Добрич (фоторепортаж)

Днес бе открита дестилерия за преработка на лавандула, маточина, риган, тамян и други

Дестилерия за етерично-маслени култури, която ще преработва включително и тамян от Сомалия и Етиопия, започна да работи в Добрич. Кметът на добруджанския град Йордан Йорданов и собственици на американската компания инвеститор "doTERRA" откриха днес новата производствена база.
Дестилерията, в която са вложени 5 000 000 лева, е сред най-големите в страната и единствената със собствен лабораторно-изследователски център, съобщиха инвеститорите. През сезона в базата ще бъдат ангажирани около 60 работници.
Дестилерията ще извлича за първи път в страната масло от тамян, което освен за религиозни ритуали се използва и в медицината и козметиката, поясни технологът на базата Таня Аптиева.
Добруджа е номер едно по производството на качествена лавандула в страната, а през този сезон, може би, и в Европа, каза Пламен Николов - генерален директор на българското дружество, което стопанисва базата. По думите му през годината се очаква в дестилерията да бъдат произведени около 20-25 тона лавандулово масло и 300-400 килограма масло от маточина. Дестилерията ще преработва още лайка, равнец, семена от кориандър, моркови и други от т. нар. сини и жълти масла.
Компанията сключва договори с местни фермери за отглеждане на етерично-маслени култури, но възнамерява и сама да се заеме с производството на жълт смил, риган и други култури.