Нови свлачища по Дамбата

МРРБ е изискало експертно становище от Геозащита – Варна

Участъкът от старата дамба – от курорта Албена до новата част (пътна връзка Момчилово дере), е напълно разрушен на много места от морските вълни, напълно прекъснат е от съвременен свлачищен процес при вилна зона "Фиш – Фиш", непроходим и опасен за използване като пътна връзка между Албена и Балчик. Това пише в отговора на заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков по повод подадена жалба до Областна администрация от граждани и гости на Балчик.

Те настояват да се осигури безпрепятствен достъп на автомобили до крайбрежната алея и преминаването им в участъка от Двореца до Албена, в периода от годината 30 август – 31 април. Министерството на регионалното развитие е изискало експертно становище от Геозащита – Варна, дружество, което е проектант на строеж „Брегоукрепително съоръжение дамба Албена – Балчик” и дружество, което осъществява мониторинг на абразионните процеси по крайбрежието ни. Съоръжението представлява брегоукрепително и брегозащитно хидротехническо съоръжение за предпазване от вредното въздействие на водите. Дамбата не е проектирана за път за преминаване на моторни превозни средства, се посочва в отговора на заместник – министър Николай Нанков, цитиран от радио Варна.

Що се отнася до спомагателния път, който води към новата част на дамбата и е направен за самото й строителство, той е затрупан от кално свлачище.