Общината и Пловдивският университет започват обучението на 50 софтуерни инженери

Мисия Пловдив

15-06-2016, 19:50

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нова специалност – софтуерно инженерство разкрива Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев в присъствието на представители от университетското ръководство.  50 са местата за бакалавърската степен, като 30 от тях ще бъдат предназначени за бесарабски български младежи от района на Одеса. Те ще могат да кандидатстват след като докажат своя български произход, а кандидатстудентският изпит ще бъде под формата на тест. Останалите 20 ще кандидатстват по общия ред. Програмата на специалността ще бъде бизнес ориентирана, като идеята е да се привлекат компании, които да се включат в реализацията на този проект. Идеята е стажовете за студентите от 3 и 4-ти курс да завършат с евентуални последващи предложения за работа.

 Община Пловдив ще осигури 200 000 лева за обучението под формата на доплащане на семестриалните такси, стипендии и общежития за тези студенти, които не са от града. Факултетът по математика и информатика разполага с 80 преподаватели, които за осигурят обучението.

 „Пловдив има силно присъствие и участие в развитието на индустриализацията в региона. Основни участници сме и в Тракия икономическа зона. Но развитието на един град зависи от подготвените кадри, за нас са важни следващите 5-10 години, ето защо разкриваме тази нова специалност. Пловдив е на второ място в IT и аутсорсинг индустрията, където са открити над 2000 работни места”, обясни кметът Иван Тотев.

 Политиката на Община Пловдив е последователна по отношение на това да направи градът още по-привлекателен за компаниите, като им предложи добре подготвени кадри. Устойчивият ръст в тази посока и съвместната работа с бизнеса гарантира задържане на младите хора тук чрез осигуряване на работа, създаване на семейство и поддържане на добро качество на живот.

 „Ако един град няма налична образователна структура, то този град няма бъдеще. Имаме 9 висши учебни заведения, а стандартният ръст на компаниите годишно е 20-30%. Чрез новата специалност „Софтуерно инженерство” искаме да гарантираме конкурентоспособността”, допълни кметът Иван Тотев,

 От студентите ще се очаква те да поддържат високо ниво на обучение или ще отпаднат.

 „Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” откликва на предложението на Община Пловдив, важно за развитието на региона и на висшето учебно заведение и дори ще обучаваме кадри и в направленията – комуникации и компютърни технологии. Имаме добър опит от съвместната работа с бизнеса и се придържаме към международни критерии”, заяви деканът на факултет „Математика и информатика“ професор Антон Илиев.

 До момента 600 студенти са били на стаж в различни компании, очаква се тази година те да станат 700.