Подновиха разкопките на крепостта Порос

Мисия Бургас

16-06-2016, 11:08

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват археологическите разкопки на крепостта Палматис край Тервел

Стартират новите археологически проучвания на Акве Калиде

Проучва се територията източно от римската вила, разположена на самия морски бряг в северозападната част на полуостров Форос

Екип от археолози от Регионален исторически музей Бургас подновиха археологическите разкопки на крепостта Порос край бургаския квартал Крайморие. Те се провеждат за четвърта поредна година от директора на РИМ Бургас - Милен Николов и неговия заместник-ръководител на обекта - Доротея Гюрджийска.

Това лято се проучва територията източно от римската вила, разположена на самия морски бряг в северозападната част на полуостров Форос. Останките от луксозната сграда са открити през 2013 година като част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос. Той включва крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи.

Още в първите дни на възобновеното проучване са открити множество късноантични предмети, между които монети, фрагменти от накити и керамика. През този сезон археолозите се надяват да локализират още сгради от крепостта. Това ще спомогне за маркиране на историческите процеси в тази част от територията на съвременната община Бургас.

Археологическите проучвания през 2016 година отново са финансирани от "Форос Дивелъпмънт" АД и Община Бургас.