Прокуратурата разследва случая с Цвети Стоянова

Крими

16-06-2016, 11:20

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Софийската районна прокуратура разследва причините за инцидента, довел до състоянието на световната шампионка по художествена гимнастика Цветелина Стоянова.

Проверява се дали тя е била склонявана към самоубийство.

Стоянова все още е в тежко състояние в УМБАЛСМ „Пирогов“. Тя е в централна реанимация и е поставена в медикаментозна кома, а животът ѝ продължава да бъде в опасност.

Старши треньорката на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева обяви във „Фейсбук“, че гимнастичката сама е решила да не пътува с отбора за Европейското първенство и не е отстранявана.

Пред bTV близки на Цветелина обаче обявиха, че тя не е напуснала ансамбъла по свое желание.

Фенове и спортисти не спират да изразяват съпричастността си в социалните мрежи и да вдъхват кураж на Цветелина.

Под хаштаг #prayfortsvetelina хора от целия свят се молят Цвети да се оправи.

В официално изявление вчера златните момичета от отбора по художествена гимнастика и целия щаб към отбора призоваха да се спре със спекулациите за инцидента. „Изпращаме ѝ цялата си сила и ще посветим играта си на нея", казаха момичетата.

„Наистина най-после трябва да се замълчи. Ако някой избива някакви комплекси в интернет и желае да окаля всичко, защото той до никъде не е стигнал, нека най-после да бъдем хора, преди всичко хора”, заяви по Нова телевизия Нешка Робева.

„Защо не говорим за прекомерния натиск например върху един първолак? Защо не говорим, че все по-ранна е възрастта на тези депресии. Защо трябва да искаме от едни хора да знаят всички симптоми на едно заболяване?”, попита Робева.

„Нека замълчим поне до неделя. Това са деца, които са се подготвяли”, заяви Робева, като обясни, че на състезателките ни, които заминаха за Израел, в момента трябва вниманието им да бъде насочено най-вече към състезанието, за да бъдат извадени от тежкото състояние, в което са след инцидента с Цветелина Стоянова.

„Какво да направят децата, да вземат и те да се хвърлят ли?”, попита Робева.

Тя отхвърли обвиненията, че в отбора режимът е прекалено строг.

„Те имат право на свободен избор. Това е тяхната професия. А че са тежки предстартовите състояния, това е друго нещо”, заяви Робева.

„Добре, концлагер, при Нешка Робева. Изтезавала съм ги, връзвала съм ги надолу с главата, правила съм ги зорлем шампиони. Но сега не е така. Защо трябва да се прехвърлят греховете на Нешка Робева върху този отбор”, заяви Робева. „Раева искаше да им създаде абсолютния комфорт, те нямаха никаква конкуренция в България, защото децата трябваше да бъдат спокойни”.

Далеч не може да се каже, че режимът на състезателките по художествена гимнастика е толкова строг, че да ги доведе до някакви крайни състояния. Отстрани се виждаше, че са изключително обгрижени. Нашите физически натоварвания бяха в пъти по-големи. Това каза Юлия Байчева, едно от „златните момичета“ на България, европейски и световен шампион, в предаването по bTV.

По думите на Байчева това е лична драма, която засяга обществото, не само спорта. Единственото, което можем да направим, е да се помолим за нея. Всички обвинения в този момент са неадекватни и не помагат, коментира тя.

Байчева призна, че има психическо натоварване, но във всеки спорт е така и „без психика не можеш да стигнеш до никъде“.

Самата тя се описа като лабилен състезател, за когото шампионатите са били много тежки. Байчева обаче добави, че ѝ е трудно да коментира какво би могло да пречупи Цвети, защото „психиката е много различна при всеки човек. Не мога да си представя какво ѝ е минало през главата, но вероятно е предала прекалено много значение на това, което ѝ се случва, и не е могла да се справи. Ако е смятала, че греши, най-вероятно е изпитвала чувство на вина, но това е лично отношение към нещата, което не е вменено, което всеки човек носи. Не може да се вмени такова нещо“. Според Байчева обвиненията, че Стоянова е извадена от отбора, за да замине състезателка с връзки са несъстоятелни: „Забравете, няма връзки в спорта. Няма как да има, защото нямаш сметка да изпратиш състезател, който няма да ти свърши работа, при положени, че имаш състезател, който е готов да се изяви“, каза тя.

Помолена да коментира дали може да е имало преса, ако Цвети е искала да се откаже, а са я навивали да остане, Байчева отговори, че „дори да те навиват, че трябва да се състезаваш, изборът е твой. Но зад всеки избор има последствия (...) Няма такава преса, за която се говори. Ти си свободен да напуснеш във всеки момент, но напускайки, се отказваш от състезанието, от отбора. Аз наистина бях лабилен състезател, но винаги съм знаела, че мога да си тръгна във всеки момент и няма да има последствия за мен“.

В годината, в която станах европейска шампионка, се отказах два пъти, каза Байчева.

Тя добави, че на гимнастичките никога не е казвано, че са длъжни да спечелят медали, а че трябва да се работи. Нещата никога не са били толкова крайни, никога не са поставяни крайни цели.

Чувствителните и отговорните хора приемат нещата по-тежко, коментира тя.

Във всеки спорт, дори професия, е така – когато си на високо ниво, нещата са сериозни и от теб зависи много, няма начин да не е тежко, каза Байчева.

На въпрос струва ли си, тя отговори, че за нея „всичко си струва, защото е опит, това е начинът, по който се учиш“.

Що се отнася до цената на медала, тя е различна за всеки. „Аз успехите като успехи не ги оцених толкова, оцених опита“, каза тя.