Добричлийчета учат децата на "Другата България" да бродират шевици

Мисия Добрич

16-06-2016, 13:28

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деца творят „Магията на българската шевица“ (фоторепортаж)

Момчета се показали на лондонските българчета как се прави кожена пунгия

Деца от Възрожденското училище-музей в Добрич учат децата на "Другата България" да бродират шевици, да майсторят прабългарски кожени шапки, стрели, играчки. След като откриха филиал на патриотичното училище по проекта "Български искрици" в Тараклия, Молдова, младите майстори преподаваха уроци в дните между 10 и 14 юни на българчета в Лондон, съобщиха от Регионалния исторически музей.
Показахме на децата в българските училища "Васил Левски" и "Розова долина" в Лондон как се прави кръстат, полегат и прав бод, разкрихме им символите в българската шевица, а те си преснеха шарките, за да могат да шият вкъщи, разказа Михаела Петрова, която е спечелила и грамота с шопски танц във второто издание на фолклорния фестивал "Децата на Другата България" в британската столица.
Момчетата от "средновековната работилница" на училището, най-малкият сред които е шестгодишният Самуил, са показали на лондонските българчета как се прави кожена пунгия.
Искаме да пръснем българските искрици навсякъде където има български деца, казва педагогът Капка Кръстева - ръководител на групата.
Училището събира всяка неделя трийсетина ученици. Тъкачката в етнографския комплекс "Старият Добрич" Магдалена Петрова, която подкрепя децата и ги приобщава към народното творчество, обещава да среща младите майстори от България и от "Другата България" всяка година през юни.