Форумът за дуално образование определи три нови професии по ДОМИНО

Общество

16-06-2016, 14:52

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Техник по транспортна техника (специалност „автомобилна мехатроника“), техник на електронна техника (специалност „промишлена електроника“) и Техник-технолог в дървообработването (специалност „мебелно производство“) са трите нови професии, които от учебната година 2017/2018 година ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО. Така общият брой професии по ДОМИНО става осем.

Трите нови професии бяха одобрени днес от четвъртото заседание на Форума за дуално образование в София.

Форумът бе открит от държавния секретар по икономическите въпроси на Швейцария Мари-Габриел Инайхен-Флайш и министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Професионалното образование и обучение е наш приоритет, посочи министър Кунева. Тя определи като много навременна и важна швейцарската подкрепа за навлизането на дуалното образование по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В Швейцария имаме традиции в дуалното образование от стотици години, важно е България да намери да намери своя път, посочи г-жа Инайхен-Флайш. От ключова значение по думите й е тясната връзка между училища, общини и фирми.

Изборът на нови професии в ДОМИНО се решава по набор от критерии, като най-важните са стабилно партньорство между професионални училища и фирми; готовността им да се включат в ДОМИНО, голямо търсене на тази професия, добавената й стойност за сектора и др.

Днес бяха обсъждани и други професии, към които има интерес от страна на бизнеса и училищата. Тяхното включване в българското образование се очаква да бъде финансирано от МОН чрез европейските структурни фондове по ДОМИНО-2.По ДОМИНО -2 се предвижда да бъдат въведени 15 нови професии с дуално обучение, бе съобщено на форума. Форумът обсъди също процедурата и критериите за участие на предприятия в дуалното обучение.

Форумът за дуалното образование координира усилията на различните страни, заинтересовани от навлизането му в България. В него участват над 100 представители на държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор.

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди наобществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и най-добрите швейцарски и международни практики. В момента в две професионални гимназии – в София и Казанлък, са обучават общо 81 ученика по дуалната система на проекта ДОМИНО в две професии („техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“). От новата учебна година 2016-2017 проектът ще обхване 14 училища, три нови професии („електротехник“, „техник по газови системи“ и „готвач“) и над 20 фирми-партньори. Градовете с дуално образование са София, Плевен, Бургас, Стара Загора, Търговище, Русе, Ямбол, Бургас, Добрич, Перник, Банкя, Сливен и Пловдив.