ЮЗДП предотврати кражба на над 70 куб.м елитна строителна дървесина

Дървесината е добита незаконно в държавна горска територия, стопанисвана от поделението

Над 70 кубически метра едра строителна дървесина от бял бор и бук е задържана от служители на ТП „ДГС Симитли” на Югозападното държавно предприятие. Дървесината е добита незаконно в държавна горска територия, стопанисвана от поделението, въз основа на издадено позволително за сеч в съседна недържавна гора. Позволителното е № 0305282 и е издадено на 31.05.2016 г.

Вчера – 15 юни, при обход на района, служители на стопанството разкриват незаконна сеч на 40 елитни дървета в държавни горски територии. 26 от дърветата са бялборови, а 14 – букови. Всички са маркирани с контролна горска марка № 1585 с оранжев цвят в основата на стъблата. Маркирането е направено в нарушение на Закона за горите от лице, извършващо частна лесовъдска практика.

При теренната проверка се установява, че марката, отбелязана в основата на стъблата, съвпада с тази, описана в позволителното за сеч в недържавна горска територия.

На 16 юни на мястото на нарушението е извършена допълнителна съвместна проверка от ЮЗДП – ТП „ДГС Симитли” и РДГ Благоевград.

За престъплението в държавните горски територии ще бъде уведомена Районна прокуратура Благоевград.