България може да бъде нетен износител на природен газ

Политика

17-06-2016, 10:45

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Това може да се случи с изграждането на интерконектора България – Румъния

С въвеждането в експлоатация на реверсивния интерконектор България – Румъния и при наличието на добри резултати от проучванията на нефт и природен газ в Черно море, страната ни може да се превърне в нетен износител на природен газ за региона. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков при инспекцията на строителната площадка на интерконектора Русе - Гюргево.

В обиколката участваха още президентът на Румъния Клаус Йоханис, заместник – председателят на Управителсния съвет на „Булгартрансгаз“ Делян Димитров, представители на компанията Хабау, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и други.

По време на инспекцията на строителната площадка бе подчертано стратегическото значение на междусистемната газова връзка за двете страни. По време на обиколката стана ясно, че дейностите по изграждане на интерконектора се извършват по график и до края на годината се очаква в Българя да бъде въведен в експлоатация първата междусистемна газова връзка. „Това ще гарантира сигурността на газовите доставки и в перспектива ще създаде възможност за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ за страната“, подчерта зам.-министър Станков.  По неговите думи максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. м3/год, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ в страната.

Заместник-министър Станков припомни, че през април бе подписан договор за изпълнение на строителните работи за основния газопровод с изпълнител SC Habau PPS Pipeline Systems SRL, Ploiesti. Срокът за изпълнение на поръчката е 119 календарни дни. В допълнение към този договор, представители на ръководствата на газопреносните оператори на България и Румъния подписаха и договор за изграждане на резервен газопровод от прехода под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни. Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от “INSPET” АД (лидер) и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество). Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които над 15 км на българска територия, и над 7 км на румънска територия и 2 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Проектът за изграждане на междусистемната газова връзка се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави и се съфинансира от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) на Европейски Съюз.