Министър Бъчварова: 200 мигранти чакат да бъдат върнати в Турция

Южната съседка се въздържа от споразумението за реадмисия, но това е очакван сценарии, категорична е тя

Турската страна се въздържа от споразумението за реадмисия на бежанците, но този сценарии е бил предвиждан. Това каза в Бургас министърът на МВР - Румяна Бъчварова.

Тя посочи практическото състояние в момента - от българска страна има оформени документи на около 200 души, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на споразумението. В сроковете, в които трябвало България да получи отговори от турската страна, не сме получили такива, каза вътрешният министър.

Тя посочи, че страната ни е предвиждала възможен такъв сценарий и са планирани мерки, които биха се предприели.

Общ координационен център ще бъде създаден по Южното Черноморие. В него ще работят както полицейски служители, така и служители на НАП, като целта е да се координират действията между институциите по време на летния туристически сезон.

Министър Бъчварова проведе в Бургас работна среща с представители на всички отговорни институции. По време на нея са обсъдени мерките и начинът на работа на областната дирекция на МВР в Бургас и НАП за летния туристически сезон.
„ Целта на координационния център е да осигури спокойствието и безопасността на почиващите по Черноморието като очакванията на вътрешния министър са добри. Нека туристите по Черноморието са спокойни за безопасността си”, каза още министър Бъчварова.
По повод престрелката в „Слънчев бряг” тя беше категорична, че няма политически чадър над Димитър Желязков. Министърът каза още: Всеки който престъпи правилата ще бъде съден с цялата строгост на закона.