Над 200 000 бащи отглеждат сами децата си у нас

Най-честа причина за това е развод, раздяла или загуба на партньора

Над 200 000 бащи в България отглеждат сами децата си. Това става ясно от анализ на Статистическата служба към Европейската комисия - Евростат, съобщава БНТ. От изследването става ясно още, че значителен брой от тези семейства живеят в София. А повод да обърнем внимание на темата е Световният ден на бащата, който се отбелязва в неделя.

Най-честа причина бащите сами да отглеждат децата си, е развод, раздяла или загуба на партньора. Тревожна тенденция е и размяната на ролите в семейството. Проблемите в семействата обаче не свършват до тук.

Марин Бодаков, преподавател в Софийския университет: "Изключително много се променят представите за женственост и мъжественост, за отговорности в семейството. Семейството вече има различна социална структура. Така че всеки ден ние пренаписваме отново понятията и за родител, и за дете."

Преподавателят, който е родител на две момичета, е категоричен, че българското семейство се възражда и все повече бащи искат пълноценно да присъстват в живота на децата си.

Марин Бодаков, преподавател в Софийския университет: "Все повече се увеличава ангажираността на бащите с децата. Струва ми се че това е и един привнесен от Запада модел."

В Световния ден на бащата попитахме няколко майки дали присъствието на бащата продължава да е изключение или се наблюдава нова тенденция.

Габриела: "Мисля, че българският мъж еволюира от тази гледна точка. Нравите се промениха, мисленето. Татковците все по-често присъстват в живота на децата си."

За това свидетелства и големият брой на татковци с деца по парковете и градинките в навечерието на Световния ден на бащата. Майките обаче са категорични, че детето се нуждае и от двамата.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"