Струнно трио Фогл извайва звуци във виенски стил на Камерния фестивал

Пловдив Лайф

18-06-2016, 12:11

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фестивалният подиум в Етнографски музей – Старинен Пловдив, на 18 юни, събота, в 20:00 часа ни телепортира във Виена. Постига го с концерта на Струнно трио „Фогл”, Австрия, в състав: Ива Хьолцл-Николова – цигулка, Елисавета Станева-Фогл – виола, и Бернхард Фогл – виолончело.
Създаденото през 2007 г. Струнно трио „Фогл” участва за първи път на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Но на ценителите на майсторското музициране формацията е позната от активната й концертна дейност не само в Австрия, а и в Германия, Полша, Хърватска, Италия, Китай и България, в това число и от фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Австрийски музикални седмици”, Новогодишен музикален фестивал – София. Специализираната критика определя музикалния изказ на триото като автентичен и самобитен, типичен за  класическата виенска музикална школа, без да се губи звуковият колорит и индивидуален стил на всеки един от тримата музиканти. Преди да станат едно музикално цяло – „Фогл“, и софиянката Ива Хьолцл-Николова, и пловдивчанката  Елисавета Станева-Фогл, и виенчанинът Бернхард Фогл тръгват към световните сцени като деца. Учат в музикалните училища родните си градове, българките – в Музикалната академия в София, австриецът – във Виенската музикална академия. Тримата са възпитаници и на Висшето училище за музика и сценични изкуства във Виена. Участват в майсторски класове, лауреати са на много международни фестивали. Свирят с едни от най-престижните оркестри и камерни формации, концертират и като солисти. От 2001 г. Елисавета Станева-Фогл е солист-виолист на Филхармонията на Грац. Понастоящем Бернхард Фогл е първи челист на оркестъра на Филхармонията и операта в Грац, а  Ива Хьолцл-Николова – водач на първи цигулки в „Брукнер оркестър” – Линц. Трио „Фогл”, музицира в разширен състав  с Ерих и Надя Хьобарт като клавирен квинтет, както и като клавирен квартет с Флориан Крумпьок. От богатия си репертоар, в който има и произведения, писани специално за ансамбъла, „Фогл“ ще се представи пред пловдивската публика с творби от Игнац Плейел, Франц Шуберт и Лудвиг ван Бетховен.
Финалните акорди на 52-ия Международен фестивал на камерната музика ще прозвучат на 20 юни, понеделник, от 20 часа, на обичайното място – Етнографския музей. „София квартет” ще закрие Фестивала, преплитайки в концерта си класиката с джаза.