"Фортисимо" е големият победител в "Игра на хорове"

Бургаските таланти изпълниха сюитата „Музика Етерна“ и "Моя страна, моя България" на Емил Димитров

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ е победителят в „Игра на хорове“. Това стана ясно по време на големия финал, който беше излъчен на живо в ефира на bTV. Победителят беше избран с обща оценка на зрителите и журито в състав: Слави Трифонов, Евгени Димитров и Ивайло Вълчев. „Фортисимо“ спечели участие в един от най-престижните европейски хорови фестивали. Талантливите певци ще участват в най-новото събитие на Interkultur - водещият световен организатор на международни състезания за хорове, On Stage в Прага.
За финала на „Игра на хорове“ бяха изпълнени две задачи. Първата задача беше „Песни на Емил Димитров“.
Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ изпълни песента „Ако си дал“; Мъжки хор „Свети Иван Рилски“, гр. Дупница, се представи с „Нашия сигнал“; Вокален ансамбъл „Фортисимо“ към Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас, изпълни „Моя страна, моя България“; Смесен хор „Звъника“ при Център за работа с деца, гр. Плевен, се представи с „Писмо до мама“; Хор към Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел, изпълни „Арлекино“.
Във втората задача за финала хоровете трябваше да подготвят песен по свой избор.
Пловдивчани се представиха с песента „Hallelujah“. Мъжкият хор от Дупница заложи на „Ария на Азучена“ и „Хор на циганите“ от операта „Трубадур“ на Джузепе Верди. Бургаските таланти изпълниха сюитата „Музика Етерна“. Плевенчани се представиха с „Mamma“, а хорът от Котел изпълни „Полегнала е Тодора“.
Крайното класиране в „Игра на хорове“, съставено от оценките на журито, бе следното:
1. Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – 5.82
2. Хор към НУФИ „Филип Кутев“ – 5.79
3. Смесен хор „Звъника“ – 5.61
4. Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ – 5.45
5. Мъжки хор „Свети Иван Рилски“ – 5.39
Финалното класиране пък бе съставено от 50% от оценките на журито и 50% от оценките на зрителите.