Грандиозно откриване на Opera Open 2016

Мисия Пловдив

19-06-2016, 12:09

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шест български оперни звезди със световна кариера откриха снощи на Античния театър, Opera Open 2016. Заедно с хор и оркестър на Държавна опера – Пловдив, под диригентската палка на маестро Лучано ди Маритно, арии от свои знакови роли изпълниха сопраното Цветелина Василева, която покори Метрополитен опера с „Травиата”, „Трубадур” и „Бохеми”; колоратурното сопрано Петя Иванова, получила признание като Кралицата на нощта във Виена Щатсопер и Виена Фолксопер; пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева, предпочитан солист на Арена Ди Верона, Ковънт Гардън, Римската опера, ЛаСкала и в Неапол, където е пяла с Павароти; тенорът Бойко Цветанов, солист на операта в Цюрих с над 60 централни тенорови партии; баритoнът Петър Данаилов, който се изявява на големите западно-европейски сцени, сред които тези в Брюксел, Бон, Осло и Хамбург; басът Деян Вачков, който след дебюта си на 22 години в Ла Скала редовно пее в Милано и на Арена Ди Верона.

В първата част на откриването на Opera Open 2016, приветствие от името на кмета на Пловдив инж.Иван Тотев и от свое име, произнесе заместник-кметът по кулутура и туризъм Амелия Гешева. В емоционалното си слово, тя благодари на Държавна опера – Пловдив за неуморния труд, усилията и високите творчески постижения, както и на пловдивския бизнес и пловдивската вярна публика, които с подкрепата си не спират да доказват, че ЗАЕДНО не е просто слоган на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. ЗАЕДНО е кауза, мисия, в името на която си струва да се работи ежедневно, за да бъде Пловдив – истинска Европейска столица на културата и след 2019 година. Защото този велик град заслужава.

Във втората част на концертната програма, световните български оперни имена изпълниха дуети, а на финала шестимата пяха ЗАЕДНО под бурните овации на публиката. Почетени бяха и имената на всички „пионери“, на създателите на Пловдивската опера, посветили най-силните си години и отдали живота си на оперното изкуство в Пловдив. Един от тях, 88 - годишният оперен певец Аврам Андреев, бе на първия ред сред публиката на гала –концерта, който завърши с празнична заря.

Афишът на фестивала продължава с „Мадам Бътерфлай“ от Пучини под диригенствто на Лучано Ди Мартино, „Летящия холандец“ на Вагнер под палката Иван Ангелов, „Кармен“ от Бизе с диригент хърватинът Никша Бареза, „Турандот“ с маестрото на операта в Русе Найден Тодоров и „Аида“ с диригент Диан Чобанов.

За първи път в програмата на Опера оупън се включва и гала спектакъл със сцени от известни оперети, присъстващи традиционно в афиша на музикалната столица Виена.

Събитието тази година представя и най-доброто от балетната класика със звезди от театрите в Берлин, Ню Йорк и Москва.Меломаните ще могат да чуят и хитовете на АББА в изпълнение на поп-певиците Надин Кюн и Анете Хесел.

За финала на Opera Open 2016 на 29 юли, организаторите са подговили мултимедийния спектакъл „Пандора“, с участието на балет „Арабеск“, оркестъра на Опера Пловдив и солисти от Мистерията на българските гласове.