Ето до какво води редовен прием на пълнозърнести храни

Мисия Добрич

19-06-2016, 14:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ядем под 10 грама пълнозърнест хляб на ден

Учени от Харвард отбелязват 7% намаляване на смъртността, включително 9% намаляване на риска от инфаркт и 5% намаляване на риска от рак

Режим на хранене, който включва три пъти дневно пълнозърнести храни, изглежда че води до по-голямо дълголетие, включително и чрез намалена смъртност от инфаркт и рак, сочи проучване. За всеки 16 грама приети пълнозърнести храни учени от Харвард отбелязват 7% намаляване на смъртността, включително 9% намаляване на риска от инфаркт и 5% намаляване на риска от рак.

При повишаване на общия прием на неолющено зърно до три порции на ден, или 48 грама, е налице 20 на сто спад в общия риск от смърт, включително спад от 25 на сто на риска от смърт от сърдечносъдови заболявания и 14% спад в риска от смърт в резултат на раково заболяване.

Тези изводи са направени на базата на резултатите от 12 предходни изследвания, проведени между 1970 и 2020 г. в САЩ, Великобритания и скандинавските страни. Те са проведени върху 786 076 мъже и жени.

"Тези резултати потвърждават препоръките за приемане на поне три порции зърнени култури дневно - общо 48 грама. Те могат да бъдат пшеница, кафяв ориз, киноа, овесени ядки и др. Това ще доведе до по-голямо дълголетие и подобряване на здравословното състояние.