Църквата почита Светия Дух

Общество

20-06-2016, 08:50

Снимка:

pravoslavieto.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 20 юни църквата отдава почит и на Свети Наум Охридски. Имен ден празнуват Наум, Бисер, Бисерка

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден и винаги се пада в понеделник. Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с честваният на предния ден празник - Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл.

В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.

В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът.

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети Дивотинския манастир "Света Троица" край Банкя, Софийско. Патриарх Неофит ще вземе участие в празничната света Литургия в обителта, която ще оглави викарният му епископ Браницки Григорий, съобщават от Синода.

Днешният ден е и празник на град Ямбол. Той се чества за първи път през 1936 г. с "Гостоприемна седмица" (17 - 24 май с. г.). През 1993 г. по повод честването на 1700 години от споменаването с писмен източник на името на града (293 г.) се възстановява по идея на кмета Апостол Петров и с Решение на Общинския съвет.