Министър Танева жъне за "хляба на мира" в Бургаско

Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“ е провокирана от отбелязването на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за трета поредна година дава началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“. Събитието ще се състои  днес в землището на с. Кликач (обл. Бургас). 
Церемонията ще бъде открита с пресконференция на НАЗ, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Асоциация „Хляб на мира“ (Германия). Пресконференцията ще се проведе в Гранд хотел и СПА „Приморец“ от 14.30 до 15.00 ч., след което всички гости и участници ще посетят ръженото поле в с. Кликач, където ще бъде изпълнен тържествения ритуал.
Тазгодишните домакини на полето „Хляб на мира“ са председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров и председателят на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели” (Карнобат) Теодор Тодоров. 
Председателите на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, Николай Киров, и на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ (Карнобат), Теодор Тодоров, са тазгодишните домакини на проекта „Хляб на мира“ в рамките на българското партньорство на НАЗ. За първи път реколтата от ръж „Хляб на мира“ е поверена на стопанствата на двама председатели на регионални сдружения и членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Към доставената от зам.-председателя Мариела Йорданова ръж, която бе домакин за 2014/2015 г., бяха добавени семена, добити от всички държави-партньори по Проекта, и предоставени по време на конференцията в гр. Познан през месец септември м.г. Зърнопроизводителите засяха заедно семената на общо поле, като отговорността им се разпределя поравно – всеки от тях предоставя еднаква площ от обработваемия си имот за отглеждане на следващата реколта от ръж.