Кръгла маса на тема Гражданско участие за София

Мисия София

21-06-2016, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Български център за нестопанско право организира кръгла маса на тема „Гражданско участие за София”, която ще се проведе днес , 21 юни 2016 г от 13:30 часа в „Бест Уестърн Сити Хотел“ (София, ул. Стара планина № 6).

Събитието се реализира като част от проект „София – модел за отворено управление“, финансиран в рамките на Програма Европа на Столична община, чиято основна цел е създаване и приемане на ясен и прозрачен механизъм за гражданско участие в процеса на вземане на решения от местната власт.

Кръглата маса ще събере за дискусия всички заинтересовани страни, които искат да се включат в процеса на изработване на механизъм на обществени консултации при предлагане, приемане и прилагане на актове и политики на Столична община. Участие в събитието ще вземат Малина Едрева, общински съветник и председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Лилия Христова, обществен посредник на територията на Столична община, доц. Антоний Гълъбов, социолог и политолог, преподавател в Нов Български университет, както и представители на неправителствени организации, ангажирани с темата.

Представените в рамките на събитието мнения и аргументи ще бъдат използвани при последващо разработване на конкретен механизъм за обществено консултиране и гражданско участие в процеса на вземане на решения на ниво Столична община, който ще бъде разписан от експерти от Български център за нестопанско право. Този механизъм ще бъде подложен на допълнително обществено обсъждане онлайн на платформа за обществени консултации „Гласът ни” (www.glasatni.bg), както и на последваща кръгла маса, която ще се проведе през есента на 2016 г. Ревизираният текст ще бъде предложен на Столичен общински съвет.