Затварят “лагера на смъртта” в Карелия

Свят

21-06-2016, 08:52

Снимка:

mchs.gov.ru

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трагедия в Русия! 10 деца загинаха в езеро

4-ма арестувани за 14-те удавени деца

Детският лагер на езерото Сямозеро в руската република Карелия, където в събота се удавиха 14 деца, ще бъде закрит.

 

Това съобщи министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков, цитиран от ТАСС. Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семействата на загиналите и поиска наказание за виновниците.

Четирима души са задържани за инцидента - директорът на лагера, заместникът му и двама инструктори. Разследването трябва да установи защо, преди да започнат плаването, те не са оценили метеорологичните условия, вещаещи предстоящата буря, предизвикала нещастието. Още на 17 юни руското Министерство на извънредните ситуации предупредило за проливни дъждове и силни пориви на вятъра в повечето райони на Карелия.

Трагедията в Сямозеро стана, докато хлапетата плаваха из езерото с 2 лодки и сал. В тях имаше 47 деца и 4-ма инструктори. В бурята лодките се преобърнаха, а много от децата бяха без спасителни жилетки.

Загиналите са на възраст между 12 и 15 г. Телата им са откарани със самолет в Москва. Властите пуснаха списък с имената на починалите.

37 души са спасени и в безопасност. Много от оцелелите били намерени на малки острови в езерото. Първоначално бе съобщено, че сред удавените има възрастен, но информацията бе отречена. Роднините на жертвите ще получат по 1 млн. рубли помощ.

Редица руски издания написаха, че инструкторите били 19-годишни и затова не могли да се справят със ситуацията. Това не са единствените критики към лагера убиец. Родители разказват за скъсани палатки, мокри легла, липса на матраци и никакви възглавници. Децата се прибирали вкъщи болни и недохранени.

Властите решиха всички деца, останали в лагера, да бъдат преместени в град Петрозаводск и да ги настанят в район, до който медиите няма да имат достъп.