Двойкаджиите ще доучват след часовете

Животът

21-06-2016, 09:43

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Допълнителните занимания ще бъдат по проекта „Твоят час“

Ученици със слаби оценки и с пропуски в образователната подготовка ще остават да си доучват след редовните часове от следващата учебна година, пише "Монитор".
Допълнителните занимания ще бъдат по проекта „Твоят час“, който в момента се обсъжда в Министерството на образованието и науката и ще засегне не само двойкаджиите. Едно от проектопредложенията е децата да имат допълнителни занимания по 4 часа седмично, които могат да бъдат за ограмотяване по български език и литература, по чужд език, дигитални компетентности, математика и др., обясни пред „Монитор“ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
Той уточни, че проектът в никакъв случай няма да е насочен само към децата със най-слаби резултати. Така например ако в едно училище има масово отличници, тези, които са под средното ниво и имат да наваксват, могат да сформират група в съответното школо, като целта е да догонят съучениците си.
Идеята е децата със затруднения в обучителния процес да бъдат групирани в сравнително малки групи до около 12 деца, като след редовните часове да наваксват пропуснатите знания.
И в момента учениците, които имат двойки за срока или затруднения в учебния процес, наваксват пропуските, но само в началния стадий на образование и то единствено с уроци през лятната ваканция. Така например за децата от начален етап – от 1 до 4 клас, които вече завършиха учебната година, допълнителните уроци се провеждат по график. В столицата за лятна работа са записани над 886 деца, съобщи за „Монитор“ шефката на столичният просветен инспекторат Ваня Кастрева. Основните предмети, по които децата ще имат допълнителни уроци, са български език и литература и математика.