Билково утро в Албена

Животът

21-06-2016, 13:13

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

С множество ухания туристите посрещат Еньовден

В ранното утро на 24 юни -Еньовден, слънчевите лъчи ще докоснат морето, след това пясъка на ваканционно селище “Албена”, ще погалят  росата на билковите растения, за да освободят лечебната им сила. Сред богатата на видове паркова растителност, хармонично съчетаваща дървета, храсти, треви и цветя, билковите кътове се отличават с пъстротата и композициите си. В тях са засадени не само традиционните и масово употребявани видове, но и нови, с непознати за туристите декоративни качества. В разведряващите разходки из комплекса, почиващите се изненадват от необичайната форма на листата, странния аромат на етеричните масла, разбира се, и от големината и баграта на цветовете им. Това провокира още повече интереса им и те задълбочено се запознават с наименованията им по идентификационните табели. 

През целия сезон туристите ще се радват на билкови градини около хотелите “Гергана”, “Лагуна бийч”, “Калиакра”, “Фламинго” и “Сенди бийч”, както и до ресторантите “Калиопа”, “Рай”, “Малибу”,  до плажната алея край хотел “Славуна” и в централната част на “Албена”. За втора година може да се разпознаят както познатите  мащерка, босилек, мента, лавандула, равнец, така и други видове,  широко използвани в медицината и в кулинарството.

       През летните месеци голям интерес за туристите е цъфтежъът на едроцветната пупалка /енотера, вечерна иглика/.  Нейна родина е Северна Америка, но лечебните й свойства се прилагат в много фармацевтични продукти по цял свят.  Употребяват се за лечение на заболявания от сърдечно-съдов и имунен характер. В озеленяването декоративните й качества се ценят за билкови градини, бордюри, алпинеуми.

        В ранното утро на Еньовден ще се откроят и високите съцветия на мускусния конски босилек. Той принадлежи към род Salvia, който в превод от латински език означава лекуващ, целебен.  В днешните динамични времена това е билка, която ще ни освежи след хронична умора и ще възстанови доброто ни настроение.

                Билковите композиции съдържат голямо разнообразие от агастаче, монарда, риган - всички представители на семейство Устноцветни, с богата гама от приложения в градинарство, медицина, кулинарство, козметика.