Куриерски служители се трудят 8 мес. без заплата

7 служители на "Стар пост" се обърнаха за помощ към омбудсмана на Бургас

Бургазлии се обърнаха към обществения посредник Таню Атанасов за съдействие, за да получат неизплатени заплати в периода от септември 2015 г. до май 2016 г.
По техни данни на 7 служители фирма "Стар пост" дължи 47 работни заплати. На една от работничките не са изплатили дължимата сума за извършена работа за 9 месеца, на други три за по 8 месеца, на една за по 7 месеца, а на трети за пo 5 и 2 месеца. Фирмата се занимава с куриерски услуги.
"Според мен Вие сте в грубо нарушение на Кодекса на труда и Закона за задълженията и договорите, системно сте лишавали тези служители и техните семейства от заработените и договорирани възнаграждения в подписаните от Вас граждански договори. Не сте се трогнали нито от Нова година, нито от двата религиозни празника през този период", пише до управителя на фирмата Десислава Вълкова Атанасов. Той изпраща копие и до Румяна Михайлова - изп. директор на "Главна инспекция по труда" - София.
Атанасов посочва още, че е водил разговор в края на май с ръководството на фирмата, от където е получил отговор, че нямат информация за неизплатени възнаграждения и че ще направят проверка. Обещано било и че до два дни ще се обадят на Атанасов - нещо, което така и не се е случило.
Потърпевшите служители подали колективна жалба до областна дирекция "Инспекция по труда"-Бургас, в която посочват и други нарушения.
Омбудсманът настоява да бъдат предприети бързи действия за изплащане на заплатите на работниците с дължимите лихви и обезщетения. Той настоява също ИА "Главна инспекция по труда" да даде гласност на резултатите от проверката и санкциите, които са наложени на некоректния работодател.