Лъжат с черноморски риби менте

Прясната по морето е замразена миналата година

Черноморска риба ли? И то прясна? Хич не се точете наистина да ядете такава по морето - независимо дали в евтино капанче или в лъскав „рибен" ресторант. За прясна по родните курорти се води „прясно замразена преди година".

А всеки от известните нашенски рибоци - деликатеси, си има двойник менте. Или пък събратът му от Средиземно море, внос от Гърция и Турция, се продава като българско-черноморски, алармираха експерти пред „Всеки ден".

Най-голямата лъжа е да си мислиш, че си купил или поръчал в заведение калкан, а всъщност да ядеш морска котка. Ватосът, както се нарича опашатото чудовище, масово се пробутва за много вкусната дънна риба с копчетата. За тези, които не са познавачи, рибите изглеждат еднакви.

Да, те стават еднакви, но след специална процедура. Измамата се получава като се отреже опашката на морската котка или лисица, както още я наричат. Но пък разликата в цената е огромна. Калканът - не в ресторант, а суров от рибари или по рибните борси, струва около 30 лева за килограм, често гони и 40 и не пада под 25.

Докато ватосът като такъв, а не като калкан, е на цена 5-6 лева килото. Лъжата може да се хване само ако рибата е цяла. Заради отрязаната дълга опашка на котката всъщност и ментето калкан е без задна перка на сергията. Двете плоскодънни риби наистина си приличали много, имат, разбира се, и съществени разлики, които обаче са невидими за обикновените клиенти.

По-лесно е с черноморската скумрия. Такава вече отдавна няма, категорични са родните рибари. И афиширането на всякаква друга скумрия като нашенска е пълна измама.

Най-големите балъци пък ядат евтината и не много вкусна маслена риба вместо царя на нашето Черно море паламуда. Те не си приличат особено, но ловки „рибари" измамници успяват да пробутат най-вече по сергии край шосетата долнопробната рибка като „по-дребен ранен паламуд". И не им пречи да взимат и по 15-20 лева за килограм.

Менте си има даже и най-евтината родна рибка - цацата. Вместо черноморски копърки се пържат по дюкянчетата шпроти от Балтийско море - замразени и „прясно" размразени, разбира се. Или пък дребничката и безвкусна атерина - по-известна с името гюмюш у нас.

Сайрата, която пък е по-студеноводна и не плува в наши води, замества изключително вкусната черноморска змиорка - заргана. И двете са по-изтънени, но само дотам с общото. Да не говорим, че сайрата бъка от кости.

Дори и така рапознаваемият сафрид е включен в лъжите. Макар там измамата да не е чак толкова голяма и да се получава само ако е сготвен. Пържи се или се пече на скара средиземноморски сафрид и се продава като много по финия черноморски.