Областният върна на съветниците решението за алеите в Крайморие

Мисия Бургас

22-06-2016, 12:06

Снимка:

интернет

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха самоличността на загиналата до "Крайморие" жена

В областна администрация е постъпило искане от 4 съсобственички на едно от

На последното заседание на ОбС, с 26 гласа ЗА, от общо 51 съветници, беше взето решение за обособяване на две нови пешеходни алеи в кв. Крайморие. Това стана с промяна на ПУП-ПРЗ и създаване на нови УПИ-та. Според решението в новите УПИ-та се допуска застрояване до 10 и до 7 метра.
В областна администрация е постъпило искане от 4 съсобственички на едно от УПИ-тата решението да бъде върнато за ново разглеждане в ОбС. Направена проверка от областна администрация е установила, че решението на съветниците е незаконосъобразно. 
Проверката е установила, че ПУП в Крайморие е одобрен през 2009 год. и тогава не е имало жалби и възражения по проекта, респективно не е имало искания за отреждане на терен за алея. Не са налице промени в ПУП-а, нито фактически грешки, поради които влезлия в сила ПУП не може да бъде изменян без съгласието на всички, пряко заинтересовани и засегнати от изменението лица. Липсва яснота на какво нормативно основание се процедира изменението на влезлия в сила ПУП.
Към настоящия момент, явно поради несъгласие на всички засегнати, нормативното основание за изменението на ПУП е променено, като заявеното недоволство е преформулирано като промяна в обществено-икономическите и устройствени условия, а също и наличие на нови общински нужди. Налице е явно несъответствие както във фактическото, така и в законовото основание за допускане на изменение на плана.
Единственият възможен способ за отреждане на част от УПИ за алея е последващото му принудително отчуждаване, по отношение на което собствениците са изразили категорично несъгласие. Не са налице общински нужди и не се предвижда изграждане на обект с първостепенно значение. ПУП-ът от 2009 год. е предвидил  свободен, безплатен достъп на гражданите до плажа.