Поп спасява църква с чалга концерт

Животът

22-06-2016, 13:32

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Осем фолк изпълнители дириха пари за реставрация на иконописите в търговищки храм

Невижданото чудо се случи снощи в Търговище, а каузата беше благородна - събиране на средства за реставрация на стенописите в храм "Свето Успение Богородично" в областния град. Фолк изпълнителите Милко Калайджиев, Роксана, Галин, Джулия, Димана, легендата Екстра Нина и Денис, както и "бялата роза" на българската музика Славка Калчева се включиха с нетрадиционната инициатива. Тя бе организирана от председателя на храм "Свето Успение Богородично" в Търговище протойерей Бисер Христов, пише в. „България днес”."Инициативата цели да бъдат събрани средства за реставрация на иконописите в църквата. Ремонтите в храма не са прекъсвали вече повече от година, но са необходими още средства, за да продължат обновяванията. Храмът е на близо 165 години и е един от най-старите в областта", обясни протойерейът.
Входът за мероприятието, което се проведе на местния стадион "Димитър Бурков", беше с покани, като минималната цена бе 12 лева. Набраните средства ще бъдат използвани за продължаване на ремонтите в църквата. През миналата година също имаше дарителска кампания и с нея бяха набрани близо 80 000 лева. С тях бе изграден нов покрив на храма, направена бе отоплителна инсталация, както и бяха обновени помещенията, в които се провеждат занятията на неделното училище.
"С удоволствие се включвам в подобни благотворителни кампании, тъй като трябва да се помага на изпадналите в нужда. Никога не съм си мислил да жаля средства и време, за да подкрепям инициативи. Църквата трябва да се подкрепя, за да могат българите да съхранят вярата си", коментира пред "България Днес" Милко Калайджиев. Той не обича да се разгласяват кампаниите, в които взема благородно участие, но преди няколко седмици стана ясно, че е пял в подкрепа на болно дете от Пловдив.
Храмът в Търговище е изграден в периода между 1847 - 1851 г. Всички християни, въпреки че са били под османско робство, се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Нито за ден не е спирал градежът и така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.
През 1947 г. черквата е почти напълно опожарена, но с инициативата на местните хора и с доброволен труд е била частично възстановена.