Лиляна Павлова: 750 сгради ще се санират тази година по националната програма

Министърът на регионалното развитие и благоустройството участва във Форум за енергийна ефективност за Централна и Източна Европа

Като ключова политика за правителството работим активно за подобряване на енергийната ефективност в страната. Настоящото правителство предприе редица стъпки в тази посока, бяха положени доста усилия и предприети законодателни мерки, създадени бяха политики и програми. Това коментира в Балчик при откриването на Форума за енергийна ефективност за Централна и Източна Европа C4E Forum министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Пред участниците в него тя обясни, че България има много добра нормативна база, която е хармонизирана с европейското законодателство, направени са промени в Закона за енергийната ефективност и са предприети законодателни инициативи за подобряване условията за работа на строителния бранш.

Павлова напомни, че преди 9 години у нас започна прилагането на първите инициативи, които да осигурят въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищния сектор. Тя обърна внимание, че това е голямо предизвикателство за страната ни предвид факта, че 98% от собствеността е частна. Министърът отбеляза, че това налага промяна на мисленето на собствениците, така че те да започнат заедно да полагат грижи за общата им собственост, а не само за собственото им жилище.

С подкрепата на Програмата на ООН за развитие реализирахме демонстрационен проект, след изпълнението на който и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради допринесе за намаляване на сметките, особено по отношение на отоплението, с между 40-60%, посочи тя. Министърът отбеляза, че добрият пример от него е допринесъл за големия интерес към финансирания със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. проект „Енергийно обновяване на българските домове“.

Заради значимостта на темата за енергийна ефективност и големия интерес от страна на обществото разработихме Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, отбеляза Павлова и допълни, че освен другите ползи от нея, тя осигурява работа предимно за малкия и средния бизнес в страната.

Министърът информира, че до момента са регистрирани 3800 сдружения на собственици, което е предизвикателство към хората да се грижат заедно за състоянието на тяхната обща собственост. Очакваме през тази година да се изпълняват дейности по 750 сгради, обърна внимание Павлова и подчерта, че завършените през миналата година сгради са постигнали 70-80% намаление на сметките за отопление през зимния сезон.

Министърът отбеляза, че е получена препоръка програмата да бъде изменена, така че да се насочи към постигането на по-висок от заложения сега в нея енергиен клас „С“. Трябва да намерим баланс, защото тя се изпълнява с бюджетни средства, заяви Павлова и обясни, че трябва да бъде постигнат оптимален ефект с наличния бюджет. Според нея това може да бъде направено след като се промени принципът на програмата и собствениците започнат да участват с определен дял от финансирането.

Извършените одити показват, че целите на програмата се постигат, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството и напомни, че за да може да се реализира, Българската банка за развитие е сключила договори за осигуряване на финансиране с Банката за развитие на Съвета на Европа, Световната банката и KfW чрез предоставяне на банкова гаранция от държавата.

Министър Павлова обърна внимание на чуждестранните участници във форума, че Националната програма за енергийна ефективност обхваща само жилищния сектор и е стартирала първоначално с най-големите сгради, строени по индустриален способ, след което обхватът й е разширен, за да могат повече хора да се включат в нея. Тя допълни, че със средства от оперативните програми от миналия и настоящия програмен период се финансира прилагането на такъв тип мерки и в сгради от публичната инфраструктура. С финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 са подобрени енергийните характеристики на около 1000 детски градини и училища. В рамките на проектите от настоящия програмен период очакваме да бъдат обновени приблизително още толкова, съобщи Павлова.

Заради ограничения размер на средствата, които могат да бъдат предоставени за безвъзмездно за собствениците обновяване на жилищни сгради се работи за намирането на най-добрия финансов модел за финансиране в годините напред на мерки за енергийна ефективност и постигане на устойчивост в сградния фонд, информира министърът и допълни, че предстои да бъдат направени анализи за намирането на такъв.