Близо 500 000 лв. глоби са платили от "Лукойл"

РИОСВ - Бургас ще следи ежеминутно показателите на рафинерията

449 240 лева са санкциите, наложени от РИОСВ-Бургас на "Лукойл", обяви на пресконференция директорът на екоинспекцията инж. Тонка Атанасова. Сумата вече е платена и тя е за периода септември 2015 - май 2016 г. Тук влиза и глобата от 250 хил. лева заради обгазяването на Бургас със сероводород в края на март. 
След този случай от Изпълнителната агенция по околна среда са поискани от РИОСВ-Бургас контролни измервания, които са извършени на рафинерията и са представени от двете лаборатории на ИА-София и регионалната лаборатория в Стара Загора. 
Констатирани са превишения на азотни оксиди, за което е наложена още една санкция. Общата сума от глоби е 369 700 лева, чието плащане предстои.
За оказване на максимален контрол ще се монтират два сензора по границите на рафинерията - в кв. Д. Езерово, от които ще се измерват показателите „бензен” и „сероводород”. 
Инж. Атанасова уточни, че санкциите са наложени след установено замърсяване на атмосферния въздух от собствените измервания на рафинерията, които се представят на всяко тримесечие. 
Тодор Михалков, началник на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда съобщи, че има 10 монтирани прибора в кв. Долно Езерово, които са пригодени за ежеминутно прихващане на въздуха. Същите прибори има в к-с „Меден рудник”. Тези прибори са японско производство и всеки един от тях е на цена между 15 и 20 хил. лв.
РИОСВ-Бургас ще получи емисионна кола - подвижна лаборатория, с която ще се измерват показателите от рафинерията ежеминутно. Тя ще може да влиза и да прави проверки на територията на комбината. До момента колата се е ползвала в Русе, но по решение на ИА по околна среда тя се предоставя за неограничено време на Бургас.
На пресконференцията стана ясно, че РИОСВ-Бургас е поискала да се правят непрекъснати изследвания на фини прахови частици и  формалдехид и от Кроношпан. Това означава, че предприятието ще трябва също да монтира инсталация. Това би трябвало да стане задължително след разширение на производството. На този етап обаче няма ново разрешително за комплексното му изграждане.