Пуснаха предсрочно на свобода 9 затворници

Крими

23-06-2016, 14:44

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес състав на Окръжен съд Пловдив разгледа 10 дела с предмет условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода. Това съобщиха от неговия пресцентър.
Делата са образувани по предложение на Комисия, председателствана от началника на затвора в Пловдив, за освобождаване от изтърпяване на остатъка от наказанието „лишаване от свобода”. Съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс, това е допустимо по отношение на осъдени, които с примерно поведение и честно отношение към труда са дали доказателства за своето поправяне, като са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание, а за рецидивистите – две трети.
Уважени бяха 9 предложения за условно предсрочно освобождаване на осъдени  лица. Съдът намери, че осъдените лица са имали примерно поведение, съвестно са изпълнявали възложените им трудови задължения и неизтърпеният остатък от наложените им наказания е сравнително малък. На петима от тях съдът за времето на изпитателния срок определи пробационни мерки – „задължителна регистрация по настоящ адрес” и  „задължителни периодични срещи с пробационен служител” с перидичност два пъти седмично, а на  четирима - определи изпитателен срок от шест месеца.
Искането на един затворник не беше уважено, тъй като съдът намери, че предложението на затворническата комисия е неоснователно. Той изтърпява наказание „лишаване от свобода” в размер на седем години за трафик през границата на страната ни на отделно лице с цел да бъде използвано за развратни действия. Наказанието, което е изтърпял до момента е четири години, осем месеца и седемнадесет дни, а неизтърпeния остатък е две години, три месеца и тринадесет дни. Съдът счете, че предвид големия остатък би се стигнало до незаконосъобразна корекция на наложеното наказание. Освен това същият е наказван за дисциплинарно нарушение, което даде основание на съда да  приеме, че не е налице примерно поведение, каквото се изисква съгласно разпоредбата на чл. 70 ал. 1 от НК.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен