МС одобри рамковата позиция на България за срещата на НАТО

Рамковата позиция на България ще бъде изразена по време на срещата на най-високо равнище във Варшава на 8 и 9 юли

"Русия струпва въоръжение по черноморския бряг, което е дебалансиране. НАТО е длъжно да компенсира и да защити своите членове чрез учения". Това каза в Министерския съвет външният министър Даниел Митов по темата за общи действия с Турция и Румъния в Черно море. Той и министърът на отбраната Николай Ненчев подчертаха по време на брифинг, че страната ни не е поемала никакви ангажименти в посока създаване на флотилия.
„На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация”, подчерта Митов и добави, че санкциите работят достатъчно добре. МС одобри рамковата позиция на България по време на извънредното заседание, в което правителството  обсъди позицията на страната ни за предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. "България няма да участва в нови военни структури в Черно море, а само в учения под командването на НАТО и съобразении с конвенцията от Монтрьо", това е официалната позиция на кабинета, съобщена от министрите Даниел Митов и Николай Ненчев.

В Румъния ще има един батальон български военни до 400 души. Те ще участват в тренировки и учения. Батальонът ще бъде разположен у нас и ще ходи на учения, когато има учения, каза Николай Ненчев във връзка с решението за създаване на такова формирование под егидата на НАТО, обясни Ненчев.

"Днес на заседание на МС бе одобрена рамковата позиция на България, която ще бъде застъпена и изразена по време на срещата на най-високо равнище във Варшава на 8 и 9 юли“, заяви министърът на отбраната относно позицията, която България ще защитава на срещата на върха на НАТО след две седмици.

„Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците в Алианса, свързани са с по-тясно сътрудничество с ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност“, заяви Ненчев.
„Взехме решение по конкретните точки заедно с външния министър, запознахме колегите с националната позиция на България по всяка една от предложените точки и получихме одобрение от колегите министри и министър-председателят. Чувстваме се подготвени и отиваме обнадеждени“, заяви още той.

По думите му въпросите, по които ще се дискутира са много. „Работихме през последните няколко месеца и седмици и денонощно през последните няколко дни - имаме завършена позиция, президента е уведомен за нашите намерения и решенията на МС", каза още Ненчев.