ЕС: Съжаляваме за решението на британците, но го уважаваме

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отказа да отговори дали вотът във Великобритания е началото на края на Евросъюза

"В свободен и демократичен процес британците изразиха своето желание да напуснат ЕС. Съжаляваме за това решение, но го уважаваме". Това заявиха лидерите на основните европейски институции - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейския парламент Мартин Шулц и холандският премиер Марк Рюте, чиято държава е ротационен председател на ЕС до 1 юли.

В съвместна декларация, представена от Шан-Клод Юнкер по време на пресконференция в Брюксел, те заявиха, че ситуацията е безпрецедентна, но европейските институции са обединени в реакцията си. Юнкер напусна залата за пресконференции, когато му беше зададен въпросът дали гласуването във Великобритания не поставя началото на края на ЕС.

Европейските лидери ще се опитат бързо да преминат през периода на несигурност, стана ясно още от думите на председателя на ЕК.

"Сега очакваме правителството на Обединеното кралство да изпълни това решение на британския народ колкото може по-скоро", каза председателят на Европейската комисия. "Оставаме силни и потвърждаваме основните ценности на ЕС - мир и благополучие на своите граждани. Съюзът на 27 държави от общността продължава", заявиха още тримата в своята съвместна декларация.

Европейските лидери са категорични, че държавите в ЕС са обединени от своята история, география и общи интереси и ще развиват своето сътрудничество на тази база. "Заедно ще се изправим пред общите предизвикателства, за да постигнем ръст, просперитет и да гарантираме сигурна околна среда за нашите граждани", е записано още в декларацията.

Колкото и болезнен да е процесът, сега ЕС сега очаква британското правителство да започне действия спрямо решението на британския народ възможно най-скоро. Лидерите напомнят и процедурата - активиране на чл. 50 от Договора от Лисабон. "Готови сме да започнем преговори с Великобритания за напускането на ЕС", заявяват още те.

"Надяваме се Великобритания да остане близък партньор на ЕС и в бъдеще. Очакваме страната да формулира своите предложения в тази насока", коментират още лидерите на основните европейски институции. Според тях всяко споразумение с Обединеното кралство, вече като трета страна, трябва да отразява интересите и на двете страни и да балансира задълженията и правата им.