Разлог вече е театър

Талантливи актьори запленяват хиляди с майсторството си

От 24 до 30 юни Разлог е домакин на седем топ постановки, които ще бъдат изиграни от едни от най-големите звезди на театъра и киното у нас. В плен на театралното изкуство и прекрасни постановки са хиляди хора, които ще посетят едноседмичния фестивал Театрални празници „Звездите на театъра“ 2016 в Разлог.
По традиция преди първата постановка звездите минаха през червения килим и арката по пътя за салона и направиха откриването на фестивала бляскаво и незабравимо. На входа на читалището в Разлог театралите бяха посрещани от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев и съпругата му.
Форумът се организира от Община Разлог и Нона Поп арт, а програмата на фестивала е дело на Нона Йотова и драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Роза Радичкова. Фестивалът се провежда за пета поредна година. От началото му досега постановките са гледани с голям интерес и при препълнен салон.

Тази година фестивалът бе открит с „Възгледите на един учител за народното творчество“ на  Камен Донев. Любими народни песни, представени на театралната сцена с житейската мисъл, че с песни и танци по-лесно се преодоляват несгодите, стреса, умората в ежедневието на обикновения човек. Кошници с цветя бяха поднесени от името на министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев и председателя на Общински съвет-Разлог д-р Мария Копанарова.

 Днес от 20.00 ч. за любителите на романтичните емоции, на тръпката от видяната красива жена и зараждащата се любов, ще бъде поставена на сцена постановката на Младежки театър “Николай Бинев“ „Семеен албум“. Автор и режисьор е Малин Кръстев. Актьорите Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро и Искра Донева ще ни въведат в света на неочакваната среща и дългочаканата любов. Постановката „Семеен албум“ печели Аскеер 2015 и Икар 2016 за драматургия, Аскеер 2015 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро, МТФ „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“ - награда за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро и за музика на Калин Николов.

На голямата сцена в НЧ „15.09.1903-1909“ в Разлог ще се играят още „Бел Ами“ - на 26 юни, от Ги дьо Мопасан, поставена на сцена от Юрий Дачев. На нея актьорите от Малък градски театър „Зад канала“ Калин Врачански, Петър Калчев, Луиза Григорова, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова и др. ще представят как се разпадат нравите на Париж през 19 век. Как от обикновен репортер човек може да стане депутат и политик, и то с помощта на външния си вид, който въздейства при жените. Жорж Дюроа се възползва от обществото, в което попада, което  от своя страна не подозира какво чудовище отглежда.

На 27 юни публиката ще се наслади на „Госпожица Юлия“ с режисьор Йосиф Сърчаджиев. Йоана Буковска-Давидова, Калин Врачански и Мира Върбанова ни пренасят в аристократичен дом в навечерието на Еньовден, когато билките имат магически свойства, а силата им е огромна. Една забравена любов, един грях, страст. Заслужава ли си цената? „Госпожица Юлия“ разкрива тайната.

Актьорите на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ ще изиграят „Иванов“ по А.П.Чехов на 28 юни. И в тази пиеса централно място заема любовта. Иванов, изигран от Иван Ласкин, е сложна смесица между тъжен, отчаян и егоцентричен човек, а спектакълът разкрива болезнените измерения на любовта.

Режисьорът Владимир Пенев ни представя „Дакота“ на 29 юни. Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Александра Василева ни правят свидетели на това как в този живот нищо не е вечно и всяко начало си има и край. Един щастлив живот за секунди може да се превърне в ад, а кошмарите след ада в реалност. „Дакота“ е територията, където страховете се сбъдват, а въображението става реалност.

Театралният фестивал ще бъде закрит на 30 юни с „Тайната вечеря на дякона Левски“ от Стефан Цанев, режисирана от Асен Шопов. Цяло съзвездие от актьори на Театър „Българска армия“ ще ни заведе в историята и ще ни покаже миналото, за което толкова се говори като показател за достойнство и чест и за което нищо не се прави отново да се възвърне смелостта, човечността и вярата в справедливостта. „Народе????“ - въпросът на Васил Левски, който е актуален и днес и стои в пространството на времето без отговор.