Гудни Йохансон става президент на Исландия

Свят

26-06-2016, 14:35

Снимка:

rbc.ua

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

47-годишният независим кандидат е специалист по история на президентската власт и известен политически наблюдател

Историкът Гудни Йохансон обяви победа на президентските избори в Исландия, съобщи ТАСС. „Все още не са преброени всички гласове, но мисля, че спечелих“, заяви Йохансон, който е независим кандидат.

По последни данни Йохансон е получил 37,8% от вота на исландците. На второ място е бизнесдамата Хала Тумасдотир с подкрепа от 29,8%.

Изборите в Исландия се провеждат само в един тур. Печели кандидатът с най-голям брой гласове, без значение дали преминава границата от 50%. Президентът в страната има представителни функции.

47-годишният независим кандидат Гудни Йохансон е специалист по история на президентската власт и известен политически наблюдател. Той обещава да модернизира политическия живот и предлага да се върнат референдумите по народна инициатива, припомня АФП.

Исландците очакват от новия си президент реформи след скандала с "Панамските документи", дискредитирал управляващия елит.

През април на острова имаше исторически протести, които доведоха до оттеглянето на министър-председателят Сигмундур Давид Гунлаугсон под уличния натиск.

Гневът на гражданите се породи от новината, че голям брой исландци, включително политически фигури, разполагат с банкови сметки на места, представляващи данъчен рай, като британските Вирджински острови.

9 претенденти се бориха за поста на настоящия президент Олавур Рагнар Гримсон, който след пет мандата - общо 20 години, ще се пенсионира на 73 години.