Нулев прием в три гимназии в Добрич

Мисия Добрич

27-06-2016, 13:22

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Излизат резултатите от първо класиране след седми клас

Закриват пет паралелки след 7 клас

В три професионални гимназии в Добрич за учебната 2016/2017 година ще има нулев прием. Ще бъдат закрити пет паралелки, съобщи за Topnovini.bg началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров.

Това стана ясно след обявяване на резултатите от първия етап на класиране на приема след 7 клас.

В паралелката „Производство на селскостопанска продукция” на ПГ по Аграрно стопанство е имало само двама класирани ученици. Толкова са били и в паралелката „Ветеринарен техник” на ПГ по ветеринарна медицина. Там за специалностите „Екология и опазване на околната среда” и „Контрол на качеството на храните”, които са обединени в една паралелка, не е имало нито един класиран.

Закриват се и две паралелки в ПГ по Механотехника и електротехника – обединената „Мебелно производство” и „Обзавеждане на автомобили”, за която е имало един класиран, и „Строителен техник” и „Компютърна техника и технологии”, също обединяваща две специалности, за която не е имало класирани.

В тези три гимназии няма друг прием след 7 клас. По думите на началника на РИО, задълбочава се проблемът с професионалното обучение. Най-необяснимото обаче е, че се закриват паралелки, които дават професии, които са много търсени от работодателите.

Така с прием след седми клас остават 10 профилирани и едва пет професионални паралелки.

Във ФСГ „Васил Левски” за специалност „Застрахователно и митническо дело” има 14 класирани, „Митническа и данъчна администрация” – 20, „Оперативно счетоводство” – 26, „Икономика и мениджмънт” – 16. Петата професионална паралелка е в ПГ по туризъм – с класирани 16 ученици.

Ако се наложи във ФСГ може да се пристъпи към обединяване на двете специалности с най-малко класирани в една паралелка.

Това ще бъде направено за две специалности от профил „Изкуства” в СОУ „Св. Кл. Охридски”. Вече има искане от ръководството за обединяване на специалностите „Изобразително изкуство” и „Хореография”, за които има съответно 7 и 14 класирани ученици. В третата паралелка там – „Музика”, класираните са 24.

Запълнени са паралелките в ЕГ „Гео Милев”. В ПМГ „Иван Вазов” – също, 26 записани ученици има за паралелката по география в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, 22- за английски език на СОУ „П. Р. Славейков”, 17 – за „Информационни технологии” в СОУ „Л. Каравелов”, 26 – „Информационни технологии” – СОУ „Д. Талев”, 21 – за паралелката в СОУ „Ст. Караджа” – Каварна.

topnovini.bg