Закриват 7 паралелки в областта заради липса на интерес

Животът

27-06-2016, 14:59

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Седмокласниците не харесват хуманитарните науки, икономиката и кетъринга

Закриват 7 паралелки в гимназиите във Великотърновско заради липса на достатъчен брой кандидати, стана ясно след първото класиране на седмокласниците. Две от тях са във Велико Търново - в Хуманитарна гимназия пада профил "Хуманитарен", а в Старопрестолната гимназия по икономика се сливат "Банково дело" и "Бизнес администрация", уточниха от образователния инспекторат. По две паралелки няма да се сформират в Горна Оряховица и Свищов. В железничарския град няма да има чуждоезиков профил в СОУ"Вичо Грънчаров", а в Професионалната гимназия по хранителни технологии се сливат производство и обслужване и хладилни техници.

В Търговската гимназия в Свищов също ще има една слята паралелка, вместо самостоятелни по Икономика и информатика и Организация на туризма и свободното време. В Гимназията по лека промишленост и строителство в дунавския град няма кандидати за профил Кетъринг. В Лясковец пък се закрива профил Технологичен в СОУ"Максим Райкович".

Общо 1222 места след 7-ми клас в 47 паралелки на 23 професионални и профилирани гимназии бе утвърденият план прием във Великотърновска област. 980 деца обаче подадоха заявления, а от тях бяха класирани 943.

С най-висок минимален бал е паралелката Немски с английски език в ЕГ „Д-р Асен Златаров” във Велико Търново - 29,928. В нея е записан и ученикът с най-висок бал от всички седмокласници - 35,178. В челната тройка са Биология и здравно образование в ПМГ „Васил Друмев” - 29,812 и Испански с английски език в Езикова гимназия с минимален бал 29,572.