Пристанище Бургас ще бъде круизният порт на Черно море

Пристанището представи последните инвестиции в Зоната за свободен достъп на Генералната асамблея в Одеса

Регионалната круизна криза и пътищата за нейното преодоляване бяха във фокуса на провелата се в Одеса, Украйна, 48-ма Генерална асамблея на най-голямото световно обединение на круизните портове – MedCruise. Асамблеята съвпадна със знаковото честване на 20-годишнината от създаването на Асоциацията. 

„Пристанище Бургас“ ЕАД бе представено в дискусиите от председателя на съвета на директорите Иван Капитанов, изпълнителния директор Диян Димов и ръководителя на звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов. Те  запознаха участниците с водените от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията политики за пълно синхронизиране на пристанищната инфраструктура, ценови нива, качество и сигурност на предлагания круизен туристически продукт в Бургас. Беше подчертана и ролята на пълното взаимодействие между община Бургас, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и държавния пристанищен оператор за постигане на целите.

Основният акцент в индивидуалните бизнес срещи с круизните представители беше насочен към запазването и дългосрочното утвърждаване на посещенията на двата най-големи европейски круизни бранда „MSC Cruises” и „Costa Crociere”, които  единствени продължават да поддържат дестинацията чрез посещенията си в Бургас и Констанца, преминавайки транзит през турските пристанища.

Федерико Бартоли от „Costa Crociere” потвърди бъдещите планове на компанията и доброто сътрудничество с Порт Бургас, като заяви посещение на  м/к „Costa neo Riviera” за 22 април 2017 г.

На срещата с  представителите на „MSC Cruises” – Луиджи Пастена и Сузана Илиано, Пристанище Бургас представи последните значителни инвестиции в Зоната за свободен достъп и скорошните възможности за едновременно приемане на два круизни кораба. За  бизнеса на компанията от изключително значение са нововъведените мерки за повишаването на безопасността, във връзка с което предстои съвместно подписването на унифицирани правила и препоръки. В плана на компанията е планирана визита в пристанище Бургас,  съвпадащо с едно от  двете  посещения на 275 метровия кораб  „MSC Opera” през октомври тази година. Резултатите от срещата ще бъдат в основата на договарянето за следващите круизни сезони.

В знак на развитието на отличната координация между портовете на Бургас и Одеса изпълнителният директор Диян Димов подари на генералния директор на „Оdesa Port Authority” Михаил Соколов картина на бургаския художник Александър Симеонов, изобразяваща символа на град Бургас – Мостика.

Всички участници аргументираха необходимостта от тези мащабни форуми с  ефективния дебат, ясните послания, привлекателността на региона като история, архитектура, изкуство, бит и традиции. През септември 2020 г. град Бургас и „Пристанище Бургас“ ЕАД ще бъдат домакин на Генералната асамблея на MedCruise.