Дейвид Камерън на Срещата на върха заради Brexit-a

Във Великобритания се засилва натискът за преосмисляне на резултатите от допитването и намирането на път за запазване на членството

Очаква се днес британският премиер Дейвид Камерън да представи на Срещата на върха на ЕС позицията си на страната си относно Brexit-a, съобщава АП.

Ройтерс отбелязва, че той е подложен на натиск да задейства чл. 50-ти от Лисабонския договор, който предвижда излизането на страна-членка от Общността.

В същото време във Великобритания се засилва натискът за преосмисляне на резултатите от допитването и намирането на път за запазване на членството.

Еврокомисарите в Брюксел проведоха в понеделник извънредно заседание, посветено на последиците от британския референдум за напускане на ЕС. Европейски официални лица твърдят, че няма готов план "Б" при създалата се ситуация. Междувременно другите европейски институции също работят по подготовката на по-нататъшните действия спрямо Великобритания. Въпросът вече се анализира от комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент, чийто председател – полякинята Данута Хюбнер.