Терористът, задържан на Летище Бургас иска на свобода

Издирваният кюрд дошъл в България на почивка

Турският гражданин от кюрдски произход Алмис Микаил, издирван в Турция за терористична дейност обжалва  пред Апелативен съд –Бургас  мярката „временно задържане“, наложена с определение на Бургаския окръжен съд от 21 юни Съдебното заседание е насрочено за 14 часа днес.
Припомняме, че на 21-ви юни беше наложена мярка „временно задържане" за 25 дни спрямо кюрда Алмис Микаил от Бургаския окръжен съд, под председателството на съдия Стефан Стайков. От страна на съдебните власти в Р. Турция, чрез Интерпол, има отправено искане за екстрадиция. Престъплението, за което Микаил се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995г.
Микаил е задържан на 17 юни на Летище –Бургас. Той дошъл тук свободно на почивка. След инцидента през 95-та, Микаил избягал във Франция. До 2007 год. той е бил политически емигрант. След това приема френско гражданство. В съда днес Микаил се определи като кюрд с двойно гражданство - френско и турско.
През 2013 год. в Турция е издадена заповед за ареста на Микаил. По-късно той е обявен за международно издирване от Интерпол, като за това е издадена червена бюлетина.