Съдът постанови: Вълкан Хамбарлиев не е извършил престъпление

Крими

28-06-2016, 12:47

Снимка:

Фейсбук

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вълкан Хамбарлиев е граничният, който гръмна афганистанеца

Граничарят е изпълнявал служебните си задължения и е оневинен за смъртта на афганистанския бежанец

С Постановление на Окръжна прокуратура - Бургас от 24.06.2016г. е прекратено досъдебното производство, образувано във връзка с прострелването на афганистански гражданин в района на община Средец, поради липса на извършено престъпление от общ характер.

Налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици, т.е. извършеното деяние от Вълкан Хамбарлиев  не представлява престъпление.

Припомняме ви, че през нощта на 13 срещу 14.10.2015г. петдесет и пет чужди граждани преминали без разрешение на органите на властта, границата на Република България с Турция.
Хараламбиев и колегите му се опитали да задържат групата и да предотвратят възможността да се укрият.
Около 22.00 часа на 15.10.2015г. бежанците достигнали моста „Рибарска среща“. Движейки се в колона те се насочили към пространството под свода му. . 
Въпреки издадените със силен глас разпореждания от страна на граничарите да спрат, хората продължили да се движат. Тогава Хамбарлиев заредил служебното си оръжие - пистолет „Макаров“ и произвел изстрел.  
Куршумът се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение в посока надолу, като проникнал в шията на един от афганистанските граждани. В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед, се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си.

Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване обаче, пострадалият починал. 

Постановлението на прокурора сочи, че „в конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2  b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи …“Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:…..при осъществяването на законен арест ….“.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.