Празник на хляба стягат в Ресен

Мисия

29-06-2016, 08:04

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В село Ресен правят Празник на хляба

Изложение и вкусни мекици очакват гостите на проявата

За четвърта година по инициатива на Читалищното настоятелство при Народно читалище „Народна просвета 1874” с.Ресен, в партньорство с Кметство с.Ресен , Хлебозавод „Яна 1” с.Ресен , ЕТ „Фоер-Петър Добрев” с.Ресен и Общинско радио Велико Търново, се организира Празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Проявата ще започне в  10:00 часа на 2 юли /събота/ в салона на читалището. Празникът на хляба ще е с конкурсен характер в две категории : кулинарна и народно творчество.
В категорията „народно творчество” участие ще вземат 18 фолклорни групи и танцови състави от 11 населени места - гр.Велико Търново, гр.Горна Оряховица, гр.Русе , гр.Попово , гр.Дебелец , гр.Златарица ,с.Паламарца и с.Медовина от община Попово , с. Писарево от община Горна Оряховица , с.Алеково от община Свищов , с.Горна Липница от община Павликени и разбира се съставите от с.Ресен.
Специални гости на празника ще бъдат Представително вокално трио „Агра” от гр.Попово , а най-малките участници са децата от балет „ВИ ДЕНС” при Общински детски комплекс гр.Велико Търново.
В кулинарната изложба във фоайето на читалището, ще бъдат изложени обредни хлябове, баници , мекици , бухти и други производи на хляба, приготвени от читалищата участници в празника.
Жителите на с.Ресен , гостите и участниците в празника ще останат очаровани от изложението на хлебни производи от ресенските фирми - „Хлебозавод Яна-1” и ЕТ Фоер” П.Добрев, както и от изложението на организаторите за „Пътя на хляба”.
Компетентно жури с председател Архимандрит Георги - игумен на Преображенския манастир, родом от с.Ресен, и членове : Радослава Иванова – Председател на читалището , Йорданка Бобева – преподавател по български език, литература и музика в ОУ ”Хр.Ботев” в с.Ресен , Иванка Калбанова – майстор сладкар и Маргарита Деневска – майстор готвач ще оценяват участниците в двете категории.
Победителите ще бъдат наградени с плакети, а всички участващи колективи ще получат грамоти за участие, както и символа на празника - питка и китка здравец. По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.