36 са жертвите в самоубийствения атентат на летище Ататюрк

Свят

29-06-2016, 10:17

Снимка:

hurriyet.com.tr

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов атентат в Истанбул

Няма данни за пострадали българи, заяви Надежда Неински

Най-малко 36 души са жертвите на тройния самоубийствен атентат и атаката с огнестрелно оръжие, които окървавиха международното летище „Ататюрк“ в Истанбул късно снощи. Това потвърди турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от местните медии.

Броят на ранените,  в последния смъртоносен удар, който разтресе най-гъсто населения град в Турция, е достигнал 147 души, съобщи в. "Дейли Сабах".

Летище "Ататюрк" вече възобнови работата си, докато разследването около снощния терористичен акт продължава. Властите потвърдиха, че тримата атентатори са дошли на летището с такси.

Йълдъръм повтори снощните предположения, че най-вероятният извършител на атаката са членове на ислямистката групировка Ислямска държава, но разследването продължава.

В своето изказвана премиерът подчерта, че тази атака е показала колко е важно да се вземат мерки срещу глобалната заплаха от тероризъм.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че нападението трябва да послужи като повратна точка в глобалната борба срещу въоръжените терористични групировки.

"Бомбите, които днес избухнаха в Истанбул можеше да избухнат на всяко летище, във всеки град по света", каза той.

 

Няма данни за пострадали български граждани, няма позвънявания за търсене на съдействане. Това заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Тя съобщи, че е указано съдействие на 4 български студенти, които са настанени в хотел. Те са пристигнали в Истанбул с полет от Вилнюс.

Сформирани са щабове в посолството и в консулството, като връзката с българските власти е непрестанна.

Полетите на летище "Ататюрк" са възстановени, каза още Надежда Нейнски.