Главният офис на новия Консултативен съвет за Черно море ще бъде във Варна

Животът

29-06-2016, 13:57

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Председателят ще бъде от Румъния

Главният офис на новия Консултативен съвет за Черно море ще бъде във Варна, като се очаква той да започне да функционира до края на тази година. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на съвета Йордан Господинов.
Консултативният съвет е създаден с решение на Европейската комисия, в него участват фирми и неправителствени организации от Румъния и България. Членовете на новата организация ще изграждат становища и ще дават препоръки към ЕК за основните проблеми в Черно море.
Председателят на Консултативния съвет е от Румъния, а мандатът му е тригодишен. В него, като наблюдатели, влизат и страните, които не са членки на ЕС – Турция, Грузия, Русия и Украйна. 60 % от участващите в тази организация са представители на частни фирми от морския бранш, а останалите са неправителствени организации.
„За Варна е чест да бъде избрана за седалище на Консултативния съвет за Черно море особено като се има предвид, че някои членове настояваха главният офис да е в Констанца или в Бургас”, подчерта Йордан Господинов.