Президентите на България и Украйна откриха паметник на Т. Шевченко

Президентите на България и на Украйна Росен Плевнелиев и Петро Порошенко откриха на пл. „Възраждане“ в София паметник на големия украински поет, писател и общественик Тарас Шевченко.

Тарас Шевченко е символ на днешна независима Украйна. Делото и съдбата на Шевченко са потвърждение и на общата историческа съдба на българския и на украинския народи, каза Росен Плевнелиев в тържественото си слово.

В словото си държавният глава сравни делото на патриарха на българската литература Иван Вазов с това на Тарас Шевченко. И двамата са живели във време, родило стихосбирки като „Кобзар“ и „Епопея на забравените“, посочи президентът. По думите на държавния глава, наследството на Шевченко доказва нестихващия порив на украинския народ към правото да живее и да работи в независима, етническа пъстра, но единна Украйна. „Порив на народ, достоен и днес за свободата си и за правото си на самоопределение, което е отстоявал и народният поет и художник Тарас Шевченко“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази признателност за осъществяването на проекта на художествената композиция на Тарас Шевченко в българската столица. „Отдаваме почит на великия син на украинския народ. За всеки украинец Тарас Шевченко е духовен ориентир на нацията и неразделна част от нейното съзнание“, каза президентът Порошенко, според когото монументът въплъщава образа на Украйна – млада и енергична, която днес върви по пътя на Европа.

Символично е също така, че паметникът на украинския национален герой е издигнат в непосредствена близост до монумента на българския поет и революционер Христо Ботев – две ярки фигури за нашите приятелски страни, които издигнаха храм на духовността, от който черпят надежда милиони украинци и българи, избрали и извоювали свободата и независимостта на своите страни, допълни президентът Петро Порошенко.

На церемонията присъстваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, парламентаристи, представители на дипломатическия корпус и на украинската диаспора в България.